Tanssietiketti

Suomalaiset lavatanssit ovat ainutlaatuinen ilmiö koko maailmassa. Ne ovat oma maailmansa, jossa pätevät kirjoittamattomat säännöt. Tässä tärkeimmät tipit harrastusta aloittelevalle!

Pukeutuminen

Pukeutuminen on tanssilavoilla aika vapaata ja vaihtelevaa. Useimmat pistävät ylle vähän arkivaatteita paremmat asusteet mutta ei kuitenkaan varsinaisia juhlavaatteita. Vaatteiden pitää kuitenkin ehdottomasti olla siistit ja puhtaat.

Kolikot, avaimet, kännykät ja muut vastaavat esineet kannattaa jättää autoon tai pitää sellaisessa taskussa tai rannekukkarossa, joka ei häiritse tanssia. Käsilaukkua ei kannata kuljettaa mukana, vaan se jätetään esim. naisten rivin taakse, orkesterilavan reunalle tai narikkaan.

Naisten ja miesten rivi

Lavalla on jokin tietty seinusta varattu naistenriville. Seinän valinnassa ei ole mitään logiikkaa, joten oudossa paikassa on vain katsottava mallia muista. Yleensä seinustalla on penkkejä tai tuoleja, mutta istumapaikat eivät riitä läheskään kaikille, joten naiset tavallisesti seisovat rivissä seinän edessä. Miesten rivi järjestyy naisten rivin eteen.

Monilla tanssipaikoilla hakurivi järjestäytyy spontaanisti niin, että samanlaiset ja -mieliset tanssijat oleskelevat samoilla paikkeilla. Taitavimmat tanssijat oleskelevat yleensä lähinnä esiintymislavaa, nuoremmat keskellä ja vanhemmat kauimpana lavasta, tosin järjestys vaihtelee myös lavakohtaisesti ja mitään varsinaisia sääntöjä ei ole. Kannattaa kokeilla mikä on itselle mieluisin sijoittautumispaikka hakuriveissä.

Tanssiin haku

Normaalisti miehet hakevat naisia tanssimaan. Mies voi pyytää naista tanssimaan pelkällä kumarruksella ja käden ojennuksella tai hän voi sen lisäksi esittää kutsun sanoin; perinteinen sanonta "saanko luvan" on yksi vaihtoehto muiden joukossa. Nainen vastaa niiaamalla tai nyökkäämällä ja ojentaa miehelle kätensä. Mies saattaa naisen rivistä lattian vapaalle osalle. Tervehdykset vaihdetaan vasta, kun pari on päässyt pois muiden hakijoiden tieltä.

Tanssiinkutsusta kieltäytyminen ilman syytä on karkean epäkohteliasta. Hakijan humalatila, epäsiisteys ja sopimaton käytös ovat päteviä syitä kieltäytymiseen. Haettava voi myös syyn kertoen kieltäytyä, jos hän ei osaa kyseistä tanssilajia mutta ei ole ehtinyt väistyä hakurivistä.

Tanssikappaleet tulevat aina pareittain. Ensimmäisen kappaleen jälkeen molemmat kiittävät ja jäävät lattialle. Toisen kappaleen jälkeen molemmat kiittävät uudestaan, sen jälkeen mies saattaa naisen paikalleen ja molemmat kiittävät vielä kerran.

Naistenhaku

Useimmilla, mutta ei kaikilla tanssipaikoilla naisten hakuun on varattu tietty aika illasta, tavallisesti yksi tunti. Naistentansseiksi kutsutaan tansseja, joissa naiset hakevat koko illan, mahdollisesti yhtä miehille varattua tuntia lukuunottamatta.

Hakuvuoro ilmaistaan tavallisesti kyltillä tai valotaululla. Jos sellaista ei ole, orkesteri ilmoittaa hakuvuoron vaihtumisesta. Vain tanssiin haku muuttuu naistentunnin ajaksi, mies on edelleen se, joka vie tanssissa!

Naistentunnin jälkeen on mieheltä kohteliasta hakea mahdollisuuksien mukaan ainakin niitä naisia, jotka hakivat häntä ja joiden kanssa hän ei ollut tanssinut alkuillan aikana.

Vienti ja seuraaminen

Mies on aina se, joka vie tanssissa. Etenevissä tansseissa lattiaa kierretään aina vastapäivään. Miehen tulee väistää tanssisuunnassa edellään olevia pareja. Törmäyksen sattuessa miehen tehtävä on pyytää anteeksi; naisen ei tarvitse pyydellä anteeksi, koska hän vain menee sinne mihin mies vie.

Moniin kappaleisiin voi soveltaa useampaa kuin yhtä askelikkoa, ja on tavallista, että osa pareista tanssii paikoillaan samalla kun osa kiertää lattiaa. Suorakaiteen muotoisella ja pyöreällä lattialla paikallaan tanssivat parit asettuvat tavallisesti lattian keskelle ja etenevät reunoille. Alueiden raja muuttuu tanssijoiden määrän mukaan. Epäsäännöllisemmän muotoisilla tanssilattioilla on usein jokin etenevään tanssiin huonosti sopiva nurkka, jota kannattaa ensisijaisesti käyttää paikallaan tanssittaviin lajeihin. Jos nurkka ei riitä, käytetään tavallisesti keskilattiaa jatkeena.

Myös eteneviä askelia voi tanssia eri nopeuksilla. Tanssin sujuvuuden kannalta olisi suositeltavaa, että hitaasti etenevät tanssijat kiertäisivät lattiaa keskemmällä kuin nopeasti liikkuvat.

Esiintyjien tauot

Orkesteri ja/tai solisti esiintyy yleensä 45 minuuttia kerrallaan. Jos musiikista vastaa yksi orkesteri, on esiintymisjaksojen välillä tavallisesti 15 minuutin tauko, jolloin soitetaan taukomusiikkia. Taukojen aikana tanssitaan kuten muulloinkin, ja kappaleet tulevat edelleen pareittain.

Tanssien päättyminen

Lehti-ilmoituksissa ilmoitetaan usein tanssien tanssien päättymisajankohdaksi se kellonaika, jolloin paikan on oltava tyhjä. Tanssi loppuu puoli tuntia aikaisemmin. Jos siis ilmoituksessa lukee esimerkiksi 20-02, tanssit saattavat todellisuudessa loppua kello 01:30.

Perinteen mukaan viimeinen (ja ensimmäinen) kappalepari on aina valssia. Jos yleisö on esiintyjiin tyytyväinen, se taputtaa heidät uudestaan takaisin. Ylimääräiset kappaleet voivat olla mitä lajia tahansa.

Lähde: www.tanssi.net

 

 

 

© 2011 Suomen Media & Action - yhteistyössä Mainostoimisto 2t