Tasot

Tasojako uudistuu! Saammeko esitellä, ihanat uudet ja selkeät värikoodit! 

Mille tasolle kuulun? Mihin ryhmään minun kannattaa osallistua? Toivottavasti allaolevat määreet auttavat päätöksenteossa.

Tanssikurssien tanssijako uudistuu Suomessa 2016 ja pian kaikkialla puhutaan värikoodeista: vihreä, sininen, punainen ja musta, sekä näiden yhdistelmistä. Tämä tanssitaso uudistus esitellään ensi kertaa Harjavallan TanssiStartissa, jossa mukana on osa väreistä, mutta samaa vauhtia palloihin pääsee tutustumaan Oulussa, Porissa, Hämeenlinnassa, Espoossa ja vaikka missä, kunhan tanssikoulujen kevätkaudet alkavat.

Voit myös vaihdella tasoja vapaasti leirillä. Jos osaat toista lajia jo hyvin ja toista et lainkaan, valitse kustakin lajista juuri sinulle sopivat tasot!


vihreä VIHREÄ | PERUSTEET

Aloita tästä, oppiminen on helppoa. Ennakkotaitoja ei tarvita. Jokainen tunti alkaa tanssin perusaskeleiden opettelusta. Vihreällä tasolla harjoitellaan ensimmäiset tanssikuviot, haetaan oikea rytmi ja opetellaan viemisen ja seuraamisen perusteita.

Tällä tunnilla on kannustava oppimisilmapiiri ja tosi mukava meininki sekä paljon muitakin tanssin ensiaskeleiden ottajia. Tanssitaidon lisäksi saat energiaa, liikuntaa ja uusia kavereita. Hauskassa seurassa on kiva opetella tanssimaan.

Tavoite: Opit tanssilajin perusteet ja rohkenet lähteä tanssilattialle parin kanssa. 

Sinun on hyvä käydä samasta tanssilajista useampi vihreä tunti ennen siniselle tasolle siirtymistä. Jos olet epävarma tasostasi, kysy opettajalta.


vihreä 30x30  VIHREÄ/SININEN | PERUSTEET/KESKITASO

Perusteet ovat sinulle tuttuja ja olet jo käynyt opetettavasta lajista useamman vihreän tunnin. Olet valmis kohtaamaan uusia haasteita ja haluat varmuutta ennen siniselle tasolle siirtymistä. Opetusaiheisiin kuuluvat mm. vahva perustekniikka sekä varmat ja hieman haastavammat peruskuviot. Jos mietitään "vanhaa tasoajattelua" tämä taso vastaa tasoltaan ALKEISJATKOA!

Tavoite: Tällä tasolla saat tanssitanssilajien perusteet varmoiksi ja sujuviksi, rohkenet lähteä tanssilattialle parin kanssa ja uskallat vähäsen jo varioida musiikkia ja nauttia. 

Sinun on hyvä käydä samasta tanssilajista useampi vihreä/sininen tunti ennen siniselle tasolle siirtymistä. Jos olet epävarma tasostasi, kysy opettajalta. Muista että aina kannattaa ennemmin palata vihreälle ja muistella kuin hypätä siniselle tasolle liian aikaisin!


sininenSININEN | KESKITASO

Jatka tänne, kun olet saanut vihreiltä tunneilta perusasiat haltuun ja tanssisi alkaa sujua. Sinisillä tunneilla harjoitellaan mm. lisää kuvioita ja niiden variointia sekä saadaan vinkkejä musiikintulkintaan. Sinisten tuntien sisältöön kuuluvat olennaisena osana myös tanssiasennot ja -otteet, tanssitekniikka sekä parityöskentely eli asiat, joiden varmaa hallintaa tarvitset punaiselle tasolle siirtymistä varten.

Näillä tanssitunneilla on hauska ja rento tekemisen meininki. Tällä tasolla saat usein vauhdikkaimman kehityksen omaan tanssiisi, kunhan maltat hankkia riittävästi toistoja. Sinisillä tunneilla opetettavat kuviot ja musiikintulkinta vaihtelevat, joten opit aina uusia asioita.

Tavoite: Tanssistasi tulee helppoa, nautinnollista ja sujuvaa. Osaat varioida perusaskeleet ja käännökset. Kanssasi on mukava tanssia ja osaat huomioida muut tanssijat.

Suosittelemme pysymään sinisellä tasolla tarpeeksi pitkään, jotta valmiudet punaiselle tasolle ehtivät kehittyä. Jos olet epävarma tasostasi, tiedustele opettajalta.


sininen 30x30 SININEN/PUNAINEN | KESKITASO/HAASTAVA

Nämä tunnit sopivat sekä sinisen että punaisen tason tanssijoille. Sinulla on näille tunneille tullessasi jo paljon tanssikilometrejä takana. Opetettava tanssitekniikka on tarkkaa ja kuvioissa sekä musiikintulkinnoissa riittää pureskeltavaa pidempään tanssineille.

Tavoite: Tanssit nauttien, leikitellen ja sujuvasti. Olet toivottu tanssipartneri parketeilla ja osaat huomioida myös tanssiparisi taitotason ja sopeuttaa omaa tanssiasi siihen.

Muista ottaa vauhtia punaiselle tasolle myös palaamalla välillä sinisille ja vihreille tunneille. Toistoista ja tekemisen meiningistä koostuu huippuhyvä kivijalka vahvalle tanssitaidolle. Toistoja, toistoja, toistoja!


punainenPUNAINEN | HAASTAVA

Siirry tänne, kun osaat tanssia hyvin eli kun kehonhallintasi ja perustekniikkasi ovat hallussa, tunnet askelvariaatioita ja osaat tanssia sujuvasti musiikkiin. Punaisilla tunneilla keskitytään lajien karaktääreihin ja harjoitellaan haastavampia kuvioita sekä niiden variaatioita. Punaisilla tunneilla opit sujuvaa musiikintulkintaa ja kaunista lajinomaista tanssia.

Tällä tasolla oivallat, että tanssitaidon kehittäminen on elinikäinen prosessi, jossa ei ole koskaan valmis ja jossa eteen tulee aina uusia ihania haasteita. Onneksi tunneilla on hauskaa ja matka on monesti määränpäätä tärkeämpi.

Tavoite: Olet monipuolinen ja suvaitsevainen tanssija, joka pystyy sujuvaan ympäristön, tilan ja parin huomioivaan tanssiin.

Mustalle tasolle siirtymisestä kannattaa aina neuvotella opettajan kanssa.


mustaMUSTA | VAATIVA

Tämä taso on tanssihifistelijää varten. Tanssitekniikkaan kiinnitetään auringontarkkaa huomiota ja mahdollinen kuviomateriaali on haasteellista.

Mustien tuntien osallistujilta edellytetään pitkää ja aktiivista tanssiharjoittelua ja avointa mieltä. Mustille tunneille osallistumisessa saatetaan edellyttää tasotarkistusta. Kannattaa neuvotella opettajan kanssa, onko jo siinä tilanteessa, että voi osallistua tälle tasolle.

Tavoite: Olet teknisesti taitava, muut huomioonottava tanssija, joka toimii malliesimerkkinä myös muille.


teeman palloTEEMA

Teema tuo uusia tuulia leireille. Haluatko oppia argentiinalaista tangoa, hamboa, mamboa tai vaikka west coast swingiä? Vai kokeilisitko burleskia, balettia tai showtanssia? Teeman tuntivalikoima vaihtelee leirikohtaisesti. Teematasolla voi olla tunteja perusteista haastavaan, tilanteesta riippuen.


Tanssikurssitasojen uudistustyöryhmä:

Uudistuksen taustalla on saamamme palaute teiltä leiriläisiltä, tanssijoilta sekä opettajien työn helpottaminen ja salaman lailla iskenyt idea (uskokaa tai älkää kaikki lähti Niinan unesta ja samana aamuna kaikki olimme idean takana täysillä).

Tavoitteemme on luoda kiva ja selkeä tuntijako, jotta jokainen löytää varmasti oman tanssikurssitasonsa ja tietää aiempaa selkeämmin mitkä ovat tunnin sisällöt, vaatimukset ja tavoitteet. Uskomme onnistuneemme aika mukavasti. Mutta uudistus on nyt alkutaipaleellaan ja toivommekin kovasti saavamme palautetta ja ehkäpä vielä uusia ideoita…Työryhmän jäsenet ottavat nämä väritasot käyttöön ympäri Suomen tammikuussa 2016. Toivomme kovasti, että muutkin tanssitanssitahot liittyvät mukaan tähän iloiseen värimaailmaan!” Palautetta voit antaa tästä.

Tyytyväisessä työryhmässä ovat mukana:

Tanssikoulu Happy Dance, Kati ja Joonas Kainulainen
Tanssikoulu Tanssintahti, Liisa Kontturi-Paasikko 
Tanssikoulu Jari Aaltonen, Sari ja Jari Aaltonen
Tanssikoulu Tanssiguru, Kimmo & Marika Lasanen
Tanssikoulu Antti Törmänen, Antti Törmänen
Hanna Tuominen Dance, Hanna Tuominen 
Suomen Media & Action, Niina Huhtala ja Hanna Ojanaho 

 

 

kaikki värit

 

vihreä

 

kaikki värit

 

sininen

 

kaikki värit

 

 

punainen

 

kaikki värit

 

musta

 

kaikki värit

 

 

© 2011 Suomen Media & Action - yhteistyössä Mainostoimisto 2t