FAQ

 Tutustu yleisimpiin kysymyksiin ja vastauksiin! 

Tanssikurssit Turku / TanssipuotiMahtavaa! Olet oikeassa paikassa! Tervetuloa Lavatanssien ihmeelliseen maailmaan!

  • Kaikki Suomen tanssikurssimme ja leirimme ovat avoimia kaikille, olet tervetullut mukavaan joukkoomme!
  • Valitse kurssi- tai leiriohjelmasta sinulle sopivat tanssilajit ja -tasot. Oikea tasoryhmä löytyy varmasti kaikille.  Vihreät tunnit eivät vaadi mitään ennakkotaitoja, näille tunneille voi ja pitää tulla, jos et vielä osaa tanssia.
 

Aloita  perusteista!

Useimpien leirien ja kurssien ohjelmista löytyy  perusteet -tunteja, joilla opetus aloitetaan tanssin perusteista, ennakkotaitoja ei tarvita. Opettelemme peruskuvioita, vientiä ja seuraamista sekä musiikintulkintaa.

Tanssilajit

Jos et ole ottanut elämässäsi yhtään tanssiaskelta tai koet olevasi täydellinen vasta-alkaja, suosittelemme että aloitat tanssiharrastuksesi perustansseista. Oppiminen on nopeampaa ja saat positiivisia oppimisen kokemuksia.

Lajeja, joista lavatanssiharrastus kannattaa aloittaa ovat esim. Foksi, Tango, Fusku, Valssi, Bugg ja Kävelyhumppa. Foksi on tansseista se, jota voit hyödyntää lavoilla kaikkein eniten. Melkein minkä tahansa kappaleen voi loppujen lopuksi tanssia Foksina. Fusku on hauska ja rento kädenalitanssi, jonka perusrytmi on sama kuin Foksissa.

Tangon perusaskeleen rytmitys on sama kuin Foksissa, hidas-hidas-nopea-nopea, tyyli vain on eri. Valssi on yksi perustansseista, jota jokainen tulee varmasti tanssimaan jossakin vaiheessa ja jolle on varmasti käyttöä elämän aikana.

Cha Cha, Rumba, Salsa, Humppa, Jenkka, Hidas valssi, Masurkka, Polkka, Jive, Samba, Hitaat, Boogie Woogie, Lindy Hop, West Coast Swing, Argentiinalainen Tango, Bachata, Kizomba… Tanssin maailma on hyvin monimuotinen, mikä tekee harrastuksesta myös mielenkiintoisen. Aina on uutta opittavaa ja uusia haasteita!

Loppujen lopuksi voit aloittaa tanssin juuri täsmälleen siitä lajista mikä sinua kiinnostaa! Tule rohkeasti tunneille ja ihastu!

Varoitus: Tanssi innostaa ja koukuttaa! 

Ilmoittautuminen

  • Kaikille tanssikursseille ja tanssileireille voit tulla juuri silloin kun sinulle sopii. Valitse ohjelmasta kiinnostava kurssi ja tule paikalle, viimeistään 15-30min ennen kurssin alkua ja ilmoittaudu paikan päällä. 
  • Osallistu niin paljon kuin haluat: parin tunnin tanssikurssille, tanssi kanssamme yksi päivä tai valitse koko viikonlopun tai leirin kestävä maratoni. Kurssitasoa voit vaihdella vaikka kesken leiripäivän, oman osaamisesi mukaan.
  • Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Tanssipuodin verkkokaupasta voit ostaa leiripassin hieman edullisemmin. Verkkokaupasta ostetut leiri- / kurssipassit saat kätevästi lunastettua kurssipaikalta, toimitusvahvistusta näyttämällä! 

Yksin tai parin kanssa

  • Kaikille kursseillemme voi osallistua yksin, parin kanssa tai vaikka isommalla porukalla. Kaikilla tunneilla on käytössä jatkuva ja vauhdikas parinvaihto, joten kaikki pääsevät tanssimaan ja mahtuvat varmasti mukaan. Halutessasi voit tanssia vain oman parisi kanssa.
  • Poikkeus: tasotsekatuilla vaativilla eli  punamustilla ja  mustilla tunneilla kaikki vaihtavat paria. Tasotsekattuja tunteja järjestetään isoimpien leirien yhteydessä, esimerkiksi Valasrannan Tanssileirillä.

Yhdessä oppiminen ja tanssiparin huomiointi

  • Tanssinopettelu ryhmässä on hauskaa! Voit vaikuttaa oppimisilmapiiriin omalla iloisella, ystävällisellä ja toisia huomioonottavalla asenteellasi. Hymyllä pääsee pitkälle!
  • Kursseilla ja leireillä vallitsee tietynlainen tanssietiketti: on kohteliasta tervehtiä aina uutta paria ja kiittää tanssin tai harjoituksen jälkeen. 
  • Jokainen oppija on erilainen. Tanssikursseilla jokaisen on lupa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, joten anna parillesi harjoittelurauha. Positiiviset kannustukset ja kommentit ovat aina paikallaan, mutta opettaminen on syytä jättää opettajien tehtäväksi. 
  • Kursseille ei kannata tulla sairaana tai huonovointisena.

Vakuutukset

  • Tanssipuoti ei ole vakuuttanut kurssilaisia, suosittelemme kaikille vapaa-ajan vakuutusta. 

Voit maksaa kurssille tai leirille osallistumisesta kyseisen tapahtuman leiri-infossa tai ostaa tanssipassin verkkokaupasta.

Maksutavat

Maksutavat tapahtuman infossa tai Tanssipuodin myymälässä

  • Pankki- ja luottokortit
  • Käteinen
  • ePassi
  • Smartum mobiili, SmartumPay ja Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit
  • Edenred-kortti, -mobiili ja virikesetelit
  • Tyky+ -setelit
Sähköisissä liikunta- ja kulttuurieduissa maksun saaja on Suomen Tanssipuoti Oy

Maksutavat etukäteen tai etänä

  • Maksutavat Tanssipuoti -verkkokaupassa
    • Verkkopankit
    • Pankki- ja luottokortit
    • MobilePay
    • Pivo
    • OP lasku tai Joustoraha – laskutus ja osamaksutavat
    • Jos haluat lunastaa verkkokauppahintaisen passin sähköisillä kulttuuri- tai liikuntaeduilla, sinun tulee olla yhteydessä viimeistään 4 vrk ennen tapahtuman alkua sähköpostilla info@tanssikurssit.fi ja sopia leiripassin tai kymppikortin ostosta verkkokauppahintaan!

Mikä kurssitaso kannattaa valita?

Tasoja löytyy yhteensä kahdeksan: perusteet, perusteet plus, perusteet/keskitaso, keskitaso, keskitaso/haastava, haastava, haastava/vaativa sekä vaativa. Lue tasokuvaukset tarkasti ja muista, että perusteita ei koskaan voi harjoitella liikaa. Pitempäänkin tanssineen on hyvä välillä palata perusasioiden äärelle.

Jos kurssiohjelmassa on samasta lajista useampi jakso, jokaisen jakson sisältö on erilainen. Huomaa myös, että eri opettajat painottavat eri asioita. Vahvimman pohjan saat käymällä monta saman tason tuntia ja sitten vielä muutaman. Tanssi on elinikäinen harrastus, ei kannata kiirehtiä!

Jos olet epävarma tasostasi, vedä mukavia opettajiamme hihasta ja kysy rohkeasti

Tanssikurssit ja sopivat tasot jokaiselle!

Tutustu tasokuvauksiin: 

Perusteet

Ennakkotaitoja ei tarvita. Tunnit aloitetaan tanssin perusteiden opettelusta.

Aloita tästä, oppiminen on helppoa. Tunnit aloitetaan tanssin perusaskeleiden opettelusta. Vihreällä tasolla harjoitellaan viemisen ja seuraamisen perusteita, haetaan oikea rytmi ja opetellaan ensimmäiset tanssikuviot.

Tällä tunnilla on kannustava oppimisilmapiiri, mukava meininki, sekä paljon muitakin tanssin ensiaskeleiden ottajia. Tanssitaidon lisäksi saat energiaa, liikuntaa ja uusia kavereita. Opit tanssilajin perusteet ja rohkenet lähteä tanssilattialle parin kanssa.

Jokainen vihreä tunti on aina hieman erilainen ja parhaan hyödyn saat käymällä samasta tanssilajista useamman vihreän tunnin ennen seuraavalle tasolle siirtymistä.

Lue lisää..


Perusteet Plus

Perusteet-tunti, jossa et tarvitse ennakkotaitoja opetettavasta lajista. Tanssikokemuksesta on hyötyä.

Nämä tunnit ovat perusteet tunteja, joissa on kuitenkin pieni häivähdys keskitasoa. Tunti lähtee liikkeelle opetettavan tanssin perusteiden opettelusta. Et tarvitse ennakkotaitoja kyseisestä lajista. Lajit joista tämä tasomerkintä löytyy, ovat perusteiltaan hieman haastavampia. Jonkinlainen tanssikokemus on hyödyksi tälle tunnille tullessasi.

Näihin tanssilajeihin sopivaa musiikkia ei välttämättä aina soiteta tavanomaisissa lavatansseissa, mutta ne tuovat kivan lisän tanssiosaamiseesi ja tarjoavat mahdollisuuden monipuolistaa perustanssitaitoasi.

Lue lisää..


Perusteet/keskitaso

Tarjoilee vahvaa perustekniikkaa, vienti-seuraamista ja hieman haastavampia peruskuvioita.

Kun perusteet ovat sinulle tuttuja ja olet jo käynyt opetettavasta lajista useamman vihreän tunnin, voit siirtyä vihreä/siniselle tunnille.

Tällä tasolla harjoitellaan sujuvaa vientiä ja seuraamista, tanssin perustekniikkaa, sekä opetellaan hieman haastavampia peruskuvioita ja niiden variointia. Näillä tunneilla otetaan myös ensikosketuksia musiikin tulkintaan.

Tunneilla on hauska ja rento tekemisen meininki. Tällä tasolla saat usein vauhdikkaimman kehityksen omaan tanssiisi, kunhan maltat hankkia riittävästi toistoja.

Saat varmuutta tanssilajien perusteisiin. Opit viemään ja seuraamaan sujuvasti peruskuvioita ja niiden variaatioita.

Sinun on hyvä käydä samasta tanssilajista useampi vihreä/sininen tunti ennen siniselle tasolle siirtymistä. Jos olet epävarma tasostasi, kysy opettajalta.

Muista että aina kannattaa mieluummin palata vihreälle ja kertailla, kuin hypätä siniselle tasolle liian aikaisin!

Lue lisää..


Keskitaso

Kun vientisi/seuraamisesi on selkeää ja sujuvaa, ja hallitset peruskuviot varmasti, voit hakea siniseltä tasolta lisää haasteita.

Sinulla on jo tanssikilometrejä takanasi, vientisi/seuraamisesi on selkeää ja sujuvaa, kanssasi on miellyttävä tanssia. Hallitset peruskuviot varmasti ja osaat huomioida ympäristösi sekä muut tanssijat.

Parityöskentely sekä viemisen ja seuraamisen kehittäminen kuuluvat tämän tason keskeisiin opetusaiheisiin. Näillä tunneilla keskitytään myös lajinomaisen tanssin tuottamiseen. Saat vinkkejä musiikin tulkintaan ja haasteita uusista kuvioista. Sinisten tuntien teemat ja opetettavat aiheet vaihtelevat, joten opit aina uutta.

Suosittelemme pysymään sinisellä tasolla tarpeeksi pitkään, jotta valmiudet seuraavalle tasolle ehtivät kehittyä. Jos olet epävarma tasostasi, tiedustele opettajalta.

Lue lisää..


Keskitaso/haastava

Tanssilliset valmiutesi ovat hyvällä tasolla ja tanssit nauttien, leikitellen ja sujuvasti tanssiparisi taitotason huomioiden.

Näille tunneille tullessasi sinulla on jo paljon laadukkaita tanssikilometrejä takana. Tunneilla opetettava tanssitekniikka on tarkkaa ja kuvioissa riittää pureskeltavaa.

Tanssit nauttien, leikitellen ja sujuvasti. Osaat huomioida myös tanssiparisi taitotason ja sopeuttaa omaa tanssiasi siihen. Ymmärrät että miellyttävään paritanssikokemukseen tarvitaan kaksi, mutta vain sinä olet vastuussa omasta tanssistasi.

Muista ottaa vauhtia punaiselle tasolle myös palaamalla välillä sinisille ja vihreille tunneille. Toistoilla syntyy huippuhyvä kivijalka vahvalle tanssitaidolle.

Lue lisää..


Haastava

Tanssit lajinomaisesti ja pystyt viemään/seuraamaan monipuolista ja haastavampaakin tanssia. Alempien tuntien vaatimukset ovat sinulla jo hyvin hallussa.

Vientisi/seuraamisesi on laadukasta ja pystyt mukauttamaan sitä tanssiparisi tason ja tyylin mukaan. Osaat tuottaa kaunista, lajinomaista liikettä ja ymmärrät, mitä sen tuottamiseen tarvitaan.

Kehonhallintasi on hyvällä tasolla, ja tulkitset tanssissasi sujuvasti musiikkia. Tunnet ja osaat toteuttaa varmasti peruskuviot ja niiden haastavammatkin variaatiot. Käytät omassa tanssissasi haastavampiakin kuvioita. Osaat myös jo omatoimisesti soveltaa aiemmin oppimiasi asioita uusiin haasteisiin.

Sinulla on motivaatiota kehittää tanssisi yksityskohtia ja viedä tanssiasi sitä kautta uudelle tasolle. Olet jo oivaltanut, että tanssitaidon kehittäminen on elinikäinen prosessi, jossa ei ole koskaan valmis.

Haastavien tuntien tavoite on, että sinusta tulee monipuolinen, taitava ja suvaitsevainen tanssija. Pystyt sujuvaan, lajinomaiseen ja parin huomioivaan tanssiin.

Lue lisää..


Haastava / Vaativa

Näille tunneille halutessasi, sinun on osallistuttava opettajien tekemään tasotsekkiin, joka on ennen tuntien alkua.

Tälle tasolle päästäksesi sinulla tulee olla takanasi useampi vuosi aktiivista tanssiharrastusta. Hallitset punaisella tasolla vaaditut asiat varmasti.

Tiedostat, mitkä ovat omat heikkoutesi ja vahvuutesi tanssijana ja pyrit kehittämään tanssisi kaikkia osa-alueita aktiivisesti. Olet myös tietoinen omasta tanssityylistäsi ja pystyt tuottamaan sitä lajinomaisuudesta tinkimättä.

Punamustille tunneille päästäksesi sinun on osallistuttava opettajien tekemään tasotsekkaukseen, joka suoritetaan ennen tuntien alkua.

Opettajat valitsevat näille tunneille ne tanssijat, joilla on heidän mielestään riittävät valmiudet omaksua tunneilla opetettavat asiat ja kyky soveltaa niitä omaan tanssiinsa.

Näillä tunneilla kaikki osallistuvat parinvaihtoon.

Lue lisää..


Vaativa

Näille tunneille halutessasi, sinun on osallistuttava opettajien tekemään tasotsekkiin, joka on ennen tuntien alkua.

Mustien tuntien osallistujilta edellytetään pitkää ja aktiivista tanssiharrastusta. Näiden tuntien opetusaiheet ovat hyvin vaativia, joten oppilaiden kehonhallinta ja tanssitekniikka pitää olla korkealla tasolla.

Haluat kehittää tanssiasi systemaattisesti ja olet valmis tekemään sen eteen paljon töitä. Ymmärrät perusteiden/perustekniikan merkityksen ja treenaat sitä edelleen aktiivisesti.

Oma tanssityylisi on selkeä. Tiedät millainen tanssija haluat olla ja mitä se sinulta vaatii.

Mustille tunneille päästäksesi, sinun on osallistuttava opettajien tekemään tasotsekkaukseen, joka suoritetaan ennen tuntien alkua. Opettajat valitsevat näille tunneille ne tanssijat, joilla on heidän mielestään riittävät valmiudet omaksua tunneilla opetettavat asiat ja kyky soveltaa niitä omaan tanssiinsa.

Tavoite: Olet teknisesti erittäin taitava, muut huomioonottava tanssija, joka toimii malliesimerkkinä myös muille.

Vaativilla tunneilla kaikki osallistuvat parinvaihtoon.

Lue lisää..


Teema

Teematunnit tuovat uusia tuulia leiriohjelmiin.

Näiltä tunneilta löytyy uusia lajeja ja selkeästi teemoitettuja tunteja. Tunnit voivat sisältää esimerkiksi musiikin teoriaa, tanssijan lihashuoltoa, tanssillisia harjoitteita tai olla jokin aivan uusi laji.

Teematunnit sopivat kaikille, tanssitaitoon katsomatta, jos tasoa ei ole ilmoitettu etukäteen. Teemat vaihtelevat leirikohtaisesti.

Lue lisää..


Millaiset kengät tarvitsen kursseille?

  • Mukavat jalkineet esimerkiksi kävelykengät tai tennarit riittävät alkuun hyvin. Huomioithan, että useat kurssitilat vaativat sisäkenkien käyttöä, joten tarkistathan, että kenkiesi pohjat ovat puhtaat ja kivettömät!
  • Harrastuksen edetessä voit hankkia Tanssipuodista tanssiin tarkoitetut kengät. Laajasta mallistostamme löytyy taatusti jokaisen jalkaan sopivat tanssikengät. 

Millaiset vaatteet tanssitunneille?

  • Kurssilaisten vaatekirjo pitää sisällään verkkareita, farkkuja, hameita, juhlavia vaatteita – jokaisella vähän oman persoonansa mukaan. Pukeudu vaatteisiin joissa on mukava liikkua. 

Mitä muuta mukaan?

  • Vesipullo
  • Iloinen ja avoin mieli
  • Pitkillä leireillä kannattaa harkita lisäksi pyyhkeen ja vaihtopaidan mukaanottoa.
  • Tauoille kannattaa ottaa myös vähän lämmintä vaatetta, vaikka jokin pitkähihainen tms.

Ruokailu

Tankkaaminen on tärkeää! Muista syödä ja juoda tarpeeksi kurssipäivän aikana, jotta jaksat tunneilla paremmin ja virtaa riittää vielä iltatansseihin.

Teemme yhteistyötä paikallisten ruokayrittäjien ja -toimijoiden kanssa. Useimmilla kursseilla ja leirillä on lisäpalveluna taukokahvio, josta voi ostaa pientä välipalaa ja juotavaa. Useamman päivän leireillä on myynissä ainakin lounasta, joissain tapahtumissa myös päivällistä. Ruokailuista vastaa aina ulkopuolinen yrittäjä. Tarkemmat tiedot ruokailuista löydät tapahtumien omilta sivuilta.

Erikoisruokavaliot

Ruoka on yleensä laktoositonta ja gluteenitonta. Ruokayrittäjät pyrkivät ottamaan huomioon myös kasvisruokavalion mahdollisuuksiensa mukaan.

Haastavista leiriolosuhteista johtuen muita erikoisruokavalioita ei välttämättä pystytä huomioimaan. 

Missä voin majoittua leirin aikana?

Kokoamme kurssien ja leirien yhteyteen kattavan listan eri majoitusvaihtoehdoista. Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat tapahtumakohtisesti hotelleista aina yksityisten henkilöiden vuokraamiin mökkeihin ja asuntoautoihin. Varaa majoitus suoraan majoitusta tarjoavalta taholta, jos muuta ei ole mainittu.

Lattiamajoitus

Useimmilla leireillä on mahdollista yöpyä edullisesti ja rennosti lattiamajoituksessa. Lattiamajoituksessa on mukava tunnelma ja lattialta löydät kaikenikäisiä leiriläisiä.

No mikä ja missä lattiamajoitus sitten on? Majoitus järjestetään yleensä leirin kurssipaikkojen läheisyydessä sijaistevassa koulussa, nukkumistiloina toimii luokkahuoneet. Lattiamajoituksen varusteluun kuuluvat suihkut, pukuhuoneet ja sovellettu keittiö (jääkaappi, mikro, kahvi- ja vedenkeittimet).

Tarvitset lattiamajoitukseen mukaan reippaan seikkailumielen lisäksi oman patjan sekä astiat ja haluamasi ruuat/välipalat. Herkkäunisille suosittelemme lisävarusteeksi myös korvatulppia.

Vinkki vitonen: Ilmapatjojen alle kannattaa varata mukaan lakana tai viltti, jolloin vältytään patjan ikävältä natinalta lattiaa vasten ja kaikkien yöunet ovat makoisampia! Talvella ei myöskään kannata täyttää kylmää/jäistä patjaa, se halkeaa herkästi.

Mitä mukaan leirille?

Tässä teille leikkimielellä laadittu lista, mitä kannattaa ottaa mukaan leirille. 

  • Ehdottomasti tärkein juttu on iloinen ja avoin mieli, oppimishalu ja tahto tanssia!
  • Vaatteita: siis housuja, hameita, paitoja, tanssivaatteita, takki tai muu lämmin pitkähihainen sekä alusvaatteita jne. Villasukat ja säärystimet ja lämpöiset vaatteet voivat olla tauoilla tarpeen!
  • Tanssikenkiä. Tanssin alkutaipaleelle sopivat myös mukavat vapaa-ajan jalkineet, jotka eivät purista ja ovat suhteellisen kevyet. Korkeat korot kannattaa suosiolla jättää juhlakäyttöön, ainakin jos aiot jaksaa tanssia koko leirin maratonin.
  • Pyyhe tai kaksi – tanssiessa tulee kuuma ja on kiva, että pyyhe ehtii kuivua suihkukertojen välillä.
  • Shampoot ja muut pesuaineet sekä kauneudenhoitotarvikkeet, mitä kukakin nyt kantaa mukanaan. Naisille meikit. Hiustenkuivaaja. Hiustuotteet ja harja tai kampa. Kannattaa ottaa messiin myös sopivan kokoinen peili.

Sometus ja kuvamuistot on Jees!

Sosiaalisen median kulta-aikana on kiva ottaa videoita ja kuvia kavereille someen! Ja se on tosi ok ja mukava juttu – kurkkaa myös meidän somekanavat! Jotta löydämme kuvasi, muistathan käyttää kuvissa leirikohtaisia hästägejämme tai yleistä #tanssikurssit-tägiä.

Huomaa kuitenkin että ET VOI VIDEOKUVATA OPETUSTA TUNTIEN AIKANA! Leirillä annamme opettajille työrauhan ja muille leiriläisille opettelurauhan.

Mikäli opettaja niin sallii, tuntien päätteeksi saatetaan videoida kyseisen tunnin opetussisältö yhteisesti. Kunnioituksesta opettajia kohtaan muista, että nämä videoidut opetussisällöt on tarkoitettu omaan henkilökohtaiseen käyttöön ja niitä ei saa julkaista. Omassa henkilökohtaisessa harjoittelussa ja leirillä opetettujen asioiden kertaamisessa videomuistiinpanot ovat tietysti tosi hyvä apu! Videoinnista päättää aina viime kädessä tunnin opettaja.

HOX! Videointimahdollisuutta varten sinun kannattaa pitää kuvausväline mukana tunneilla.

Leirikuvaajat

Leireillä on useimmiten mukana virallisia leirikuvaajia. He ottavat hauskoja tilannekuvia ja videopätkiä leireiltä ja tapahtumistamme. Kuvia ja videoita julkaistaan tapahtuman jälkeen mm. blogissa, nettisivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissamme. Parhaita otoksia käytetään tulevien tapahtumien markkinoinnissa.

JAA