Onnea TanssiAalto 25 vuotta!
Kirjoittaja: Reetta Mikola / Alalla tapahtuu / 26.3.2019
Tanssikoulu Jari Aaltosen toiminta on virallisesti alkanut joulukuussa 1992. Aluksi toiminta oli hyvin pienimuotoista, mutta 26.3.1994 toiminta lähti vauhdilla käyntiin, kun upeat tanssiopettajat Jari ja Sari Aaltonen pitivät ensimmäiset yhteiset tanssikurssinsa Oulun Walolla. Tätä päivämäärää pidetään tanssikoulun virallisena juhlapäivänä, eli tanssikoulu Jari Aaltonen juhlii tänä vuonna 25-vuotis syntymäpäiviään!
Mistä kaikki alkoi?
Jarin ja Sarin tanssiuran alkumetreistä voit lukea Blogista – Henkilökuvassa Jari ja Sari Aaltonen, joka julkaistaan hieman myöhemmin. 🙂 Ennen Tanssinopettaja opintojaan Jari työskenteli 5 vuotta koneteknikkona ja asui Forssassa. Tanssiharrastus oli jo vahvasti mukana Jarin elämässä, kun hän eräänä päivän törmäsi ilmoitukseen Oulun konservatorion tanssilinjasta, jonne haettiin opiskelijoita. Vaikka Suomessa oli menossa lama-aika, Jari sanoi itsensä irti työpaikastaan ja lähti pääsykokeisiin Ouluun. Hyppy tuntemattomaan oli onneksi kannattava, ja hän pääsi kouluun sisälle.
Jarin opintoihin kuului myös opetusharjoituksia. Opiskelijat järjestivät Oulussa tanssikursseja, joita jokainen tanssiopettajaksi opiskeleva pääsi opettamaan vuorotellen Liisa Kontturi-Paasikon valvovan silmän alla. Näille tunneille saapui myös ruotsin ja englannin kielten opettajaksi itseään lukeva Sari. Hän oli tiennyt lapsesta asti haluavansa opettajaksi, mutta luuli vielä silloin että opetusaiheet tulisivat liittymään vieraisiin kieliin. Myöhemmin selvisi, että tässä hän erehtyi 🙂
Tunneilla Sari oli heti iskenyt silmänsä Jariin. Hän tiesi, että tässä olisi sitä jotain. Myös muut tunneilla olijat olivat huomanneet tämän – paitsi Jari. Hänelle asia selvisi vasta eräissä pikkujouluissa, joiden tarkka päivämäärä on parilla vielä muistissa, se oli 26.11.1994. Tästä alkoi heidän yhteinen matkansa ja tasan neljä kuukautta tämän jälkeen alkoivat tanssikurssit Walolla.
Tanssin merkeissä siis syntyi tämä lyömätön yhdistelmä – Jari ja Sari. Tätä paria kun kuuntelee ja katsoo, täytyy sanoa että allekirjoitan täysin Sarin lauseen: ”Meidän tarinamme oli tähtiin kirjoitettu”.
Jatkokurssit ja parinvaihto
Heti alusta alkaen Jarilla ja Sarilla oli selkeä visio. Suomalaiselle seuratanssikentälle pitää saada säännölliset jatkotason kurssit. Niitä ei vielä silloin oikein kukaan järjestänyt. Suurin osa seuratanssijoista vaihtoikin alkeistunnit käytyään joko kilpatanssien tai rock & swing-tanssien puolelle saadakseen lisää oppia.
Jari ja Sari onnistuivat tavoitteessaan, ja heidän jatkotason tuntinsa saivat hyvin nopeasti suuren suosion ja kohta olikin seuraavan askeleen vuoro. Seuraava taso – konkarit otettiin käyttöön. Heidän kehittämänsä tasojako; alkeet – jatko – konkarit, levisi nopeasti seuratanssikursseille ympäri Suomen.
Rock ja swing-tanssien kautta Jari ja Sari tutustuivat jatkuvaan parinvaihtoon. He hoksasivat heti, että tämä voisi taata tanssiin pääsyn kaikille ja tarjota kursseilla käynnin mahdollisuuksia myös niille, joilla ei ollut omaa paria. Aiemmin kursseilla oli tapana, että saman parin kanssa tanssittiin yksi tai kaksi kokonaista kappaletta, jonka jälkeen vaihdettiin paria.
Jari ja Sari innostuivat asiasta ja ottivat sen käyttöön tunneilleen. Parinvaihto sai valtavan suosion ja kurssilaisten määrä kasvoi huimasti. Kaikki pääsivät tanssimaan, vaikka omaa paria ei ollutkaan mukana. Tällä on ollut suuri merkitys seuratanssikurssien suosiolle ja kasvulle.
Aikaa kului ja parinvaihto osoittautui erittäin toimivaksi. Se levisi laajasti tanssikursseille ympäri Suomen. Hieman ennen tanssikoulun 15-vuotisjuhlia, eräs Jarin ja Sarin kurssilainen oli käynyt ulkomailla ja tutustunut siellä uudenlaiseen parinvaihtoon, jota käytettiin liikkuvissa tansseissa. Jari ja Sari innostuivat asiasta ja se esiteltiin kurssilaisille tanssikoulun 15-vuotisjuhlissa. Bussipysäkki-parinvaihto sai alkunsa.
Lavatanssien kehitys
Pitkän uransa aikana Jari ja Sari ovat nähneet kuinka suuren harppauksen lavatanssit ovat ottaneet. Lajien ja kurssitasojen määrä on kasvanut valtavasti, mikä on heidän mielestään oikein positiivinen asia. Se antaa tanssijoille motivaatioita kehittää itseään ja saa koukuttumaan lajiin.
Kuten Sari sanoi, seuratanssien kehitystä voi verrata esimerkiksi kännyköihin. Niin paljon tanssikentällä on tapahtunut kehitystä ja muutosta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Heidän aloittaessaan opetusuraansa, tunneilla soitettiin musiikit c-kaseteilta. Itse melko uutena lavatanssijana ei tätä asiaa ole tullut edes ajatelleeksi (olen kuitenkin sen verran vanha, että tiedän mikä on c-kasetti 🙂 ) Aina ennen tunnin alkua piti vähän miettiä mitä kappaleita haluaa opetuksessa käyttää, ja kelata kasetit oikeaan kohtaan. Jari ja Sari ovat siis uransa aikana kokeneet siirtymisen ensin c-kaseteista CD-levyihin ja niistä tietokonemaailmaan. On siis tainnut helpottua tuo homma valtavasti!
Suurin osa lavoilla tanssittavista tansseista oli vielä tuolloin syliotteentansseja. 25 vuotta sitten Oulun alueen lavoilla tanssittiin kahta avoimen otteen tanssia. Ne olivat Jive ja Cha Cha. Näidenkin tanssien kuviomateriaali oli laskettavissa kahden käden sormilla. Jari ja Sari ovat olleet omalta osaltaan suuria vaikuttajia suomalaisen seuratanssin kehittymisessä. Heidän aikanaan lavatanssimaailmaan ovat rantautuneet muun muassa Fusku, Bugg, RumbaBolero ja Salsa. He ovat olleet mukana kehityksen kärkijoukoissa ja ottaneet lajit myös nopeasti omiin opetusohjelmiinsa. Tässä kehittymisessä he haluavat edelleen olla mukana. Heidän kursseillaan käy oppilaita, jotka ovat käyneet tunneilla jopa yli 20 vuotta. Myös tästä syystä on tärkeää, että he pysyvät ajan hermoilla pystyäkseen tarjoamaan kurssilaisilleen aina jotain uutta.
Ilman teitä ei olisi meitä
Jarilla ja Sarilla on ollut suuri rooli meidän syntyyn. He, heidän upeat persoonansa ja osaamisensa ovat olleet alun perin syy, miksi olemme alkaneet järjestää leirejä ja kursseja Etelä-Suomessa.
Vuonna 2001 Jari ja Sari olivat opettamassa Letkeästi Levillä – tapahtumassa. He olivat pakanneet auton valmiiksi ja olivat juuri aloittamassa kotimatkaansa, kun nuori nainen lähestyi heitä. Tuo nainen oli Niina. Hän oli ollut Jarin ja Sarin tunneilla ja vaikuttunut heistä kovasti. Niina tiedusteli, olisiko hänen mahdollista tilata Jari ja Sari pitämään yksityistunteja Turkuun. Pelkkien yksityistuntien takia matka olisi kuitenkin ollut liian pitkä, joten Jari ja Sari lupasivat tulla, jos Niina järjestäisi tanssikurssit samaan päivään. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Turussa lokakuussa 2001 ja se oli menestys.
Tästä siis Tanssipuoti sai alkunsa. Kursseja alettiin järjestää pikkuhiljaa enemmän ja monista kehittyi suurempia. Jari ja Sari kuuluvat monen tapahtuman, muun muassa Pääsiäisleirin ja Valasrannan Tanssileirin perustajiin ja ovat kulkeneet matkassamme alusta alkaen. Tästä olemme rajattoman onnellisia!
Valasrannan tanssileiri on tapahtuma, jonka Jari, Sari ja Niina ovat yhteisvoimin perustaneet, jatkona Auran Nuortentalon pienelle kesäleirille. Myös Kati Koivisto on ollut alusta asti mukana vahvasti. Tanssikoulu Jari Aaltonen oli Valasrannan Tanssileirin vastuullinen järjestäjä alkuun useita vuosia ennen kuin Niina perusti Tanssipuodin. Tänä vuonna Valasrannan tanssileirillä juhlistetaan tietysti TanssiAallon huikeaa 25-vuotista taivalta. Juhlaillan ajankohta varmistuu pikapuoliin, joten pysyhän kuulolla!
Jari ja Sari kokevat olevansa erittäin onnekkaita, kun ovat saaneet rakkaasta harrastuksesta itselleen työn. Kaikkein parasta heidän mielestään näiden vuosien varrella on ollut ihmiset, joihin he ovat saaneet tutustua sekä ystävät, joita tanssi on heidän elämäänsä tuonut. Me tanssijat taas olemme todella onnekkaita, kun tämä tähtiin kirjoitettu tarina on syntynyt, ja suomalainen lavatanssikulttuuri on saanut huikeat uranuurtajat!
Onnea TanssiAalto 25 vuotta!
Jari, Sari ja Kati Baile Retrossa 2006
Sari ja Jari saivat maineteko-palkinnon vuonna 2013
Tanssiperhettä Valasrannan tanssileirillä 2018
© 2023 Suomen Tanssipuoti Oy | Kärsämäentie 47, 20360 Turku | 045 151 4830 | info@tanssikurssit.fi