Henkilökuvassa Joonas Kainulainen

Kirjoittaja: / Opettajien kuulumisia / 26.8.2019

Joonaksen ensimmäiset tanssiaskeleet on otettu jo lapsena kilpatanssilattioiden puolella. Kilpatanssi ei kuitenkaan tullut jäädäkseen ja sen jälkeen tanssiminen oli tauolla useamman vuoden. Joonas on nuoresta asti kuunnellut paljon iskelmämusiikkia ja hänen vanhempansa olivat töissä Auran Nuortentalon tansseissa, jonne Joonaskin päätyi 16-vuotiaana. Jonkin aikaa hän katseli tanssijoiden menoa Nuortentalon narikan puolelta kunnes hän päätti, että haluaa itsekin oppia tanssimaan lavatansseja. Vuonna 2004 Joonas osallistui Pääsiäisleirille ja otti ensimmäisen kosketuksen tanssikursseihin.

Pääsiäisleirin jälkeen tanssiharrastus lähti kunnolla vauhtiin. Joonas on kotoisin Aurasta, ja hän alkoi aktiivisesti käydä lähialueen lavoilla äitinsä kuskaamana, muun muassa Auran nuortentalolla, Valasrannalla, Esakalliolla, Pappisten lavalla sekä Laurilan lavalla. Kursseilla Joonas kävi aina silloin kun Jari ja Sari Aaltonen saapuivat Turun seudulle opettamaan.

Lava-cup kilpailut tulivat kuvioihin vuonna 2006. Menestystä kertyi ja Joonas voittikin parinsa kanssa tulokas-sarjan heti ensimmäisenä kilpailuvuotenaan. Parin vuoden ajan jatkunut lava-kisailua jätti Joonakselle hyvät muistot. Se antoi paljon motivaatiota treenaamiseen ja kehitti häntä tanssijana.Joonas Kainulainen ja Sari Aaltonen Valasrannan tanssileirillä 2009
Joonas Sari Aaltosen näyttöparina Valasrannan tanssileirillä 2009

Miten Joonas sitten päätyi tanssinopettajaksi?

Vaikka Joonakselta löytyy elektroniikka-asentajan tutkinto Turun ammatti-insituutista, on hän aina kokenut opettamisen ja valmentamisen enemmän omaksi jutukseen.

Toimittuaan ensin joitakin vuosia opettajien apuna ja näyttöparina, hän alkoi opettaa yhä enemmän ja enemmän myös itse. STOL:n tanssinopettaja  -tutkinnon hän on suorittanut vuonna 2012.

Joonas oli hyvin vahvasti mukana Porissa Tanssikoulu Happy Dancen opetuksissa useamman vuoden, kunnes palasi takaisin Turkuun vuoden 2017 lopulla. Pian Joonas otti vastuun Turun Tanssipuodin viikkotunneista, jossa hän toimii tälläkin hetkellä pääopettajana. Turku on jäänyt vakituiseksi asuinpaikaksi Joonakselle ja Alinalle, jossa he pääosin myös opettavat yhdessä. Turun lisäksi Joonas pitää viikkotunteja Helsingissä yhteistyössä Tanssikoulu Antti Törmäsen kanssa. Ajoittain hän opettaa myös Porissa, Hämeenlinnassa, Salossa, Kangasalla sekä Forssassa.

Viikkotuntien lisäksi Joonas on mukana tanssileireillä ja -tapahtumissa ympäri Suomen. Ajokilometrejä kertyy mittariin mielettömiä määriä, mutta on hienoa, että niin useilla tanssijoilla ympäri Suomen on mahdollisuus päästä nauttimaan Joonaksen huippuluokan opetuksesta.

Opettaminen ei ole rajautunut vain tanssiin vaan Joonas on valmentanut useiden vuosien ajan jalkapallojoukkueita ja tällä hetkellä hän tekee myös luokanopettajan sijaisuuksia omien tanssinopetustöidensä lomassa. Opettamisen lisäksi hän on mukana järjestämässä muutamia tanssitapahtumia, joista seuraavana on vuorossa Hämeenlinnassa järjestävä City Dance Weekend lokakuun lopussa ja Winter Dance Festival Leppävirralla tammikuussa.

Opetuksessa tärkeintä on selkeys

Tanssitunneilla Joonas haluaa, ettei oppilaille jää epäselvyyksiä ja miettiikin aina sisällön tarkkaan loogiseksi kokonaisuudeksi. Selkeys on ehdottomasti Joonaksen opetuksen valttikortteja, hänen tunneillaan kyllä huomaa, että mies tietää mistä puhuu. Opetuksessa Joonas panostaa toimivaan vientiin ja seuraamiseen, sillä se tekee tanssista nimenomaan paritanssia. Paritanssiin tarvitaan aina kaksi; molemmilla tanssijoilla on yhtälailla vastuu ja mahdollisuus vaikuttaa yhteiseen tanssiin.

Joonaksen lempitanssit ovat tällä hetkellä Tango, Bugg ja Salsa. Ja nimenomaan tällä hetkellä, koska lempilajit vaihtelevat tilanteen ja kauden mukaan. Nämä kolme ovat hänen suosikkejaan, koska lajit ovat monimuotoisia ja niissä on paljon potentiaalia uuden kehittämiseen.

Tanssin ammattilaisena Joonas haluaa jatkuvasti kehittää itseään tanssijana ja saada uutta materiaalia ja ajatuksia opetukseensa. Hän on löytänyt itselleen harrastuksen West Coast Swingistä sekä Argentiinalaisesta tangosta, ja vapaa-aikanaan hän käy lajien tapahtumissa. Hänet on nähty useita kertoja myös WCS kisalattioiden puolella, ja kesällä 2019 tuli nousu intermediate-luokkaan. Muuten Joonas viettää paljon vapaa-aikaansa Alinan ja 4-vuotiaan Lenni-pojan kanssa touhuten. Lennin harrastuksiin kuuluu nykyään tanssi ja jalkapallo, ja isä osaakin opastaa molempien lajien saloihin.

Joonas ja Alina Pääsiäisleirillä 2018
Joonas ja Alina opettamassa Pääsiäisleirillä 2018.

Kuvauksesta toinen ammatti

Kuusi vuotta sitten Joonas hankki itselleen ensimmäisen kameran. Siitä lähti liikkeelle valokuvausharrastus, josta on sittemmin tullut hänelle toinen ammatti. Tämän supertaitavan kuvaajan otoksia näkee paljon esimerkiksi tanssikurssit.fi nettisivuilla ja esitteissä. Joonas tekee myös tuotekuvauksia Muurla design marketing Oy:lle sekä kuvaa artisteja ja opettajia.

Maisemakuva Joonas Kainulainen
Joonas tunnetaan myös taitavana valokuvaajana. 

Tanssikenkien suurkuluttaja

Joonaksen lempikengät ovat ehdottomasti Tangolera:n miesten mallit. Ne ovat hänen jalkaansa juuri sopivat ja lisäksi näyttävät erittäin hyviltä. Kanta on materiaaliltaan pehmeä, joten kanta-askeleen ottaminen on helppoa. Joonas tunnustautuu hieman kenkäfriikiksi, ja kertoo omistavansa kenkäpareja sen verran, ettei uskalla edes laskea. Täytyy sanoa, että me Tanssipuodin tytöt kyllä tunnistamme tämän asian!☺ Joonaksesta on ollut myös suuri apu Tanssipuodin miesten malliston kehityksessä. Hän on aina valmis testaamaan uusia malleja ja auttamaan uusien mallien valinnoissa. Tästä olen hyvin kiitollinen! Tiesitkö, että Portugalilaisen kenkävalmistaja Portdancen haljasnahkapohjainen Casual-malli bordeauxin värisenä sekä valkoisena, ovat malleja, joita on alun perin alettu valmistaa Joonaksen toiveesta. Nykyään niitä myydään tehtaalta tanssijoille ympäri maailman.

Me toimistolla olemme hyvin onnellisia yhteistyöstä Joonaksen ja Antti Törmäsen kanssa, joka mahdollistaa muun muassa tiloihimme Tanssipuodille viikkotunnit useaan kertaan viikossa. Voimme hyvillä mieli luottaa siihen, että opetus on aina huippuluokkaa. Nämä miehet todellakin osaavat hommansa!

Joonas ja Antti ovat myös lanseeranneet huippusuositut Tanssipuodin etkot. Etkot on rento ja vapaamuotoinen illanvietto, jossa tanssitaan, tutustutaan tanssikavereihin ja illalla lähdetään porukalla tansseihin. Voiko olla parempaa tapaa aloittaa tanssi-ilta? Nämä ovat olleet todellisia hyvän mielen iltoja!

Jos et ole vielä päässyt tutustumaan Joonaksen, tämän rautaisen ammattilaisen tanssiopetukseen, tule ihmeessä mukaan tapahtumiin tai hyppää mukaan syksyllä Turun, Helsingin tai muiden paikkakuntien viikkotunneille! Kurkkaa myös Joonaksen omat nettisivut osoitteessa www.joonaskainulainen.fi.

Joonas Kainulainen ja Alina Mustamaa
Joonas ja Alina

Kyösti Mäkimattila Kuva: Joonas Kainulainen
Joonas tekee toiseksi ammatikseen valokuvausta. Kuvassa Kyösti Mäkimattila.

JAA