Henkilökuvassa Kari & Merja Filpus

Kirjoittaja: / Leiriuutisia / 22.2.2019

Upeat opettajapersoonat Kari ja Merja Filpus saapuivat vieraaksemme Turun Tanssipuodille pari päivää sitten. Meillä on jo pitkään ollut ideana avata vähän tarkemmin tanssiopetuskentällä vaikuttavien ihmisten taustoja.

Kari ja Merja Filpus asuvat Raisiossa ja vaikuttavat täällä Turun suunnalla, joten meidän oli suhteellisen helppo löytää yhteinen aika kalenterista ja istua porukalla alas. Merja ja Kari ovat tulossa tanssikurssit.fi tapahtumaan opettamaan ensimmäistä kertaa Pääsiäisleirille, joten haluamme hieman tarkemmin kertoa teille ketä he oikein ovat!

Ensikohtaaminen

Kari ja Merja ovat tavanneet jo 2000-luvun alkupuolella oman päivätyönsä tiimoilta. Yhteisessä koulutuksessa katseet kohtasivat ja se oli menoa. Lapsuudesta asti tanssineen Merjan ensimmäinen ajatus oli että onpa upea ihminen, voi kun tuo mies osaisi tanssia. Karia puolestaan viehättivät Merjan hymy ja aurinkoinen olemus. Ensimmäisenä iltana aloitettiin vaihtoaskeleella ja kappalekin on muistoissa. Se oli Ei oo ei tuu. Mutta tulihan siitä!

Salamarakastumisen jälkeen he alkoivat yhdessä harrastaa lavatanssia. Yhteinen sävel löytyi nopeasti ja tanssikurssien jälkeen he suuntasivat lavakisalattioille. Pitkän lavakisailu-uransa aikana he saavuttivat mm. neljä perättäistä Suomen Lavatanssi Cupin yleisen sarjan kokonaiskilpailun voittoa, lisäksi tulokassarjan voiton tulokassarjassa aloitusvuonna 2008 ja kolme 80-sarjan Cup voittoa sekä tietysti lukemattoman määrän osakilpailujen voittoja. Aika hurja lista – haluaisin kurkistaa heidän palkintokaappiin, tai luultavasti huoneeseen heidän tapauksessaan! Merja ja Kari kuuluvat kaikkien aikojen menestyneimpien lavakisaajien joukkoon.

Kisauran jälkeen opetuslattioille

Kari ja Merja kiinnostuivat tanssiopetuksesta 2010-luvun alkupuolilla. Heti alkuunsa he aloittivat lavatanssien opettamisen Turussa ja satunnaisesti Pääkaupunkiseudulla sekä perustivat Lavahirmut ry:n. Heidän opetuksiaan voit tarkemmin tutkailla sivuilla www.tanssinohjaus.fi

Tanssinopetuksessa Karille ja Merjalle on tärkeää upean ja omaleimaisen lavatanssikulttuurin kunnioittaminen sekä tanssilajien säilyttäminen lajinomaisina. Heidän osaltaan rakkaasta harrastuksesta on tullut sivutyö, jossa parasta on oppilaiden kehittymisen näkeminen ja tanssijoiden onnistumisen kokemukset. Unohtamatta tietysti sitä, että heistä on mahtavaa jakaa lavatanssiharrastusta ja sen hienouksia uusille kurssilaisille.

Tanssi lähtee parikontaktista

Meidän pitkän jutustelun lomassa useaan otteeseen tuli ilmi heidän ajatuksensa paritanssista! ”Kun perusta on kunnossa ja vienti-seuraaminen takaraivossa – voi tehdä mitä vaan” – lause tuli useamman kerran ja vuorotellen molempien suusta. Kari ja Merja kokevat vahvasti, että kuviot ovat opetuksellisesti sivuseikka. He haluavat enemmänkin antaa oppilailleen työkaluja, joiden avulla voivat opastaa tanssijoita vahvan paritekniikan ja yhdessä tekemisen suuntaan. Kun parin yhteistyö sujuu, tanssilattialla voi keskittyä soivaan musiikkiin sekä luomaan hetkessä ainutkertaista ja vahvatunnelmaista tanssia.

Tämä vahva tunnelataus näkyy kaikessa Karin ja Merjan tekemisessä ja olemisessa. Kun näet heidät tanssilattialla, ymmärrät mitä tarkoitan. Tämän parin yhteys on huikean intensiivinen ja tunnelataus välittyy takuulla kilometrin päähän.

Kari ja Merja Filpus

Lempitansseikseen he kertovat intensiivisen rumba (boleron) sekä suomalaisen tangon. Pääsiäisleirille he tulevat opettamaan suomalaisen tangon teemapäivän ja siksi keskustelimme enimmäkseen heidän ajatuksistaan nimenomaan suomalaisesta tangosta.

Kari ja Merja kokevat että tangossa parhaimmillaan pari voi kokea upean tajunnanräjäyttävän hetken – symbioosin, jolloin kaikki muu häviää ympäriltä. Tango voi parhaimmillaan olla äärettömän nautinnollinen kokemus. Tangokupla, joka siinä hetkessä syntyy, on ainutkertainen ja mahdoton toteuttaa samanlaisena uudelleen. Parin keskinäinen kemia ja soiva musiikki luovat vapaasti vietyyn tangoon ainutlaatuisuutta.

Tanssikengät

Halusimme tietää, millaisissa kengissä Merja ja Kari kaikkein mieluiten tanssivat. Merja kertoi suosikikseen kengät joissa on mahdollisimman ohut pohja, jotta saa parhaan mahdollisen tuntuman lattiaan. Hän on kuluttanut puhki isot määrät mm. Blochin Slipstream –tossuja, nykyisin hän tanssii usein myös blokkikorkoisilla matalahkoilla lattarikorkkareilla.

Bloch Slipstream

Kari tunnustautui perinteisen tyylikkään ja mustan lavatanssikengän suurkuluttajaksi –  Medipisteen ja Bleyerin miesten mallit ovat hänen suosikkejaan!

Yhteinen toive!

Puhuimme myös ajatuksistamme lavatanssikulttuurin tulevaisuudesta ja sen säilyttämisesta. Olimme suorastaan liikuttavan samaa mieltä siitä, että me jo lavatanssia aktiivisesti harrastavat voimme tehdä paljon lajin säilymiseksi ja harrastajamäärien kasvattamiseksi.

Ole aina ystävällinen parille! Jos sinulla ei ole hyvää sanottavaa, sano tanssin jälkeen vaikka vaan ”kiitos”! On todella tärkeää, että erityisesti aloittelevat ja uudet lavatanssijat kokevat, että heidät hyväksytään porukkaan ja oma taitotaso riittää siihen että tanssilavoilla voi olla hauskaa!

Toivommekin yhdessä Merjan ja Karin kanssa, että jokainen meistä miettisi hetken, kuinka jännittävältä tuntui ensimmäiset askeleet tanssilattioilla ja kuinka hyvälle tuulelle tulimme siitä kun tanssipari oli meille ystävällinen. Pari rohkaisevaa sanaa voi olla just se laukaisija, joka saa uuden aloittelijan innostumaan lavatanssista ja jäämään harrastuksen pariin pitkäksi ajaksi, usein jopa loppuiäkseen.

Ole kiva!

Niinan muistikuvia Karista ja Merjasta

Arvuuttelin hetken, että tietävätkö Kari ja Merja, mitkä ovat minun ekat muistot heistä? He ehdottivat lavakisoja ja ehkä Baile Retroa. Mutta ei, minun ekat muistoni heistä ovat aivan heidän ensimmäisiltä yhteisiltä tanssivuosiltaan. Osuimme yhtä aikaa Kempeleen Tökärille, Tanssikoulu Jari Aaltosen tunneille. Muistikuvassani on innostunut ja ahkerasti treenaava pari, josta välittyi – yllätys yllätys – se huikea tunnelataus, jota he nykyisinkin korostavat mm. tanssinopetuksessaan.

Tsekkaa videolta Karin ja Merjan kuulumisia – tämän parin tunnelataus välittyy hienosti myös videolta!

Tervetuloa Tutustumaan Karin ja Merjan opetuksiin Pääsiäisleirille! Tangoa sen olla pitää!

 

JAA