Tanssinopettajat Johanna Sallinen & Omar Bakr

Kirjoittaja: / Leiriuutisia / 4.4.2019

Johanna Sallinen ja Omar Bakr
Johanna & Omar Pääsiäisleirillä 2018

Tanssinopettajat Johanna Sallinen & Omar Bakr saapuivat visiitille Turun Tanssipuodille. Samalla kertaa kun pääsin haastattelemaan heitä, Joonas Kainulainen ja Alina Mustamaa pääsivät syventämään cross-body salsan kiemuroiden osaamistaan yksityistunnille. Hienoa, että tanssinopettajat päivittävät aktiivisesti omaa osaamistaan 🙂

Johanna ja Omar ovat päätoimisia tanssinopettajia ja he vaikuttavat enimmäkseen Helsingin ja Tampereen suunnalla. Lisäksi he järjestävät tapahtumia ja tanssimahdollisuuksia oman tanssiorganisaationsa, IDance Helsingin välityksellä. Tanssilajien opetusvalikoimaan heillä kuuluvat mm. Kizomba, Bachata, Kuubalainen salsa ja Cross-body Salsa. He ovat hyvin tykättyjä opettajia, joita on nähty mm. Valasrannan Tanssileirillä ja nähdään myös tulevalla Pääsiäisleirillä.

Omar kertoo omasta tanssitaustastaan

Äiti pakotti hänet 11-vuotiaana serkun kanssa social ballroom –tunneille Alankomaissa. (Suom huom.nämä ovat Euroopassa suosittuja tanssikouluja joissa harjoitellaan kilpatansseja, ilman tavoitetta kilpailusta). Kokemus ei ollut oikein mukava, koska suurin osa kurssilaisista oli häntä selkeästi vanhempia. Vuoden kuluttua hän vaihtoi koulua, jossa kuuli, että uuden koulun luokkakaverit harrastivat myös social ballroom –tansseja. Hän vaihtoi heti samaan tanssikouluun ja innostui kovasti. Parhaimmillaan hän tanssi tunneilla kuutena päivänä viikossa. Lempitanssi tuolloin oli cha cha chaa.

Joskus myöhempinä teinivuosinaan hän törmäsi salsaan, bachataan ja merengueen, mutta ballroom taustansa vuoksi hän ei aluksi innostunut yhtään. Lajien lainalaisuudet olivat niin kovin erilaiset.

Vähän alle parikymmpisenä Omar muutti Alankomaista Espanjaan. Tuolloin salsa iski häneen kovaa! Hän työskenteli risteilylaivoilla puolet vuodesta ja toisen puolen tanssi niin paljon kuin ikinä ehti. Salsassa alkoi viehättää sen sosiaalisuus. Musiikin mukaan improvisointi, vienti- ja seuraamien sekä hetkessä eläminen, oman tanssin mukauttaminen kulloisenkin parin tanssiin.

Vuonna 2007 hän lopetti risteilyhommat ja tanssi vei miehen mukanaan aivan täydellisesti. Tanssi-iltoja tuli kuusi joka viikko ja paljon aikaa kului myös oman tanssitaidon kehittämiseen. Hänen ei missään nimessä pitänyt alkaa opettamaan tanssia vaikka hän tiesi että hänellä olisi ollut paljon jaettavaa tanssin saralla myös muille. Hän nautti eniten tanssimisesta ja oman tanssin kehittämisestä. Kuin varkain ystävät ja tuttavat alkoivat pyydellä yksityistunteja ja yllättäen Omar huomasi aikansa kuluvan myös tanssin opettamisen parissa.

2010-luvun alkupuolella Omar tapasi Johannan, muutti aurinkoisesta espanjasta räntäsateen keskelle Suomeen. Täällä hän huomasi, että salsa-scene on vielä hyvin vaatimatonta ja hän halusi kehittää sitä: Auttaa ihmisiä löytämään oman intohimonsa, tanssimisen sekä tuoda ulkomailta huippuopettajia ja DJ:tä myös suomalaisten iloksi.


Johannan ja Omarin keskinäinen kemia näkyy kauas 

Johannan tanssi tulee jo äidinmaidosta

Kysyin myös Johannalta hänen ensimmäisiä tanssimuistojaan. Hän muistaa hämärästi tanssineensa paritansseja vanhempiensa kanssa jo todella pienenä. Heti kun Johanna osasi kävellä, hän aloitti kansantanssit. Kilpatanssi tuli kuvioihin noin 5-vuotiaana ja hän jatkoi harrastusta parikymppiseksi asti.

Kilpatanssin lopetettuaan Johanna piti vuoden breikin tanssimisesta, kunnes sattumalta löysi kotipaikkakunnaltaan Raumalta viikonlopun salsatiivarin ja päätti osallistua.

Se olikin sitten menoa! Johanna ihastui lajiin täydellisesti ja alkoi reissata viikoittain treenaamassa sekä Turussa että Tampereella! Vuonna 2008 hän muutti Helsinkiin ja aloitti Salsan sekä Bachatan tanssimisen tosissaan! Vuodessa hän kehittyi tanssijana niin paljon, että löysi itsensä opetuslattioilta eri puolilt aHelsinkiä.

Tuolloin nähtiin myös Johannan syrjähyppy kisalattioille. Silloisen parinsa Roynet Perezin kanssa hän voitti Salsan euroopanmestaruuden! Aika huippua!

Tänä päivänä sekä Johanna ja Omar ajattelevat, että tanssin treenaaminen on mahtavaa, tanssiminen on mahtavaa ja sosiaalisuus on mahtavaa, mutta kisalattiat eivät ole heitä varten. Eipä silti, tuskin kiireisellä opettajapariskunnalla moiseen olisi aikaakaan!

Yhteinen tarina

Johanna oli 2010-luvun alussa vaihto-oppilaana Espanjassa. Eräänä iltana hän ja Omar osuivat samoihin tanssibileisiin ja tanssivat yhdessä. Molempien mielestä heidän tanssikemiansa oli heti uskomattoman hieno, mutta parisuhteen suuntaan ajatukset eivät vielä tuolloin suuntautuneet. Ensimmäisenä iltana he tanssivat useita kertoja yhdessä ja päätyivät seuraavanakin päivänä samoihin bileisiin.

Siellä eräs tuttava kysyi Omarilta, saako hän tanssittaa hänen tyttöystäväänsä. Omar oli tästä hyvin hämillään, hän ei silloin ymmärtänyt vielä mistä kaveri puhui. Johannan ja Omarin kemia välittyi selkeästi alkuun kaikille muille, mutta asian tila ja vakavuus paljastui heille itselleen vasta myöhemmin.

Seurustelun kestettyä jonkin aikaa oli aika valita yhteinen asuinpaikka. Vaikka Omar oli muuttanut Alankomaista sään vuoksi Espanjaan, hän muutti Johannan vuoksi Suomeen – säästä huolimatta. Heidän yhteinen matka tarina alkoikin Suomessa noin 8 vuotta sitten. Tarina, jonka vuoksi – uskallan väittää – suomalainen salsa-, bachata- ja kizombakulttuurit ovat kehittyneet huimasti viime vuosien aikana!

Johanna Sallinen Omar Bakr Salsa Valasrannan Tanssileiri 2017
Johanna & Omar esiintymässä Valasrannan Tanssileirillä 2017

Yhteinen ajatus tanssista – HAVE FUN!

Sekä Johanna, että Omar rakastavat työtään! Heille tärkeää tanssimisessa on hauskanpito! Tanssin kuuluu olla heidän mielestään vapaasti vietyä ja seurattua, hetki jossa musiikki ja tanssijat ovat yhtä. Heistä on huikeaa opettaa erilaisia tanssiryhmiä ja saada heille aikaan ahaa-elämyksiä, jotka muuttavat opetellut askelsarjat vapaasti improvisoiduksi tanssiksi, hetkeksi joka ei koskaan toistu samanlaisena.

Johanna ja Omar ovat mukana Pääsiäisleirillä! Tällä kertaa heidän opetusohjelmassaan ovat Kizomban perusteet sekä Bachataa jo tanssilajin perusteet osaaville. He kertovat, että on hienoa päästä mukaan Pääsiäisleirin opekaartiin. Me seuratanssijat ollaan oppilaina nimittäin kuin pesusieniä. Otamme vastaan avoimin mielin kaiken opetuksen ja imemme vaikutteita kovaa vauhtia. Tervetuloa tutustumaan sydämellisiin opettajiin! Heidän motto HAVE FUN –tulee taatusti näkymään myös Pääsiäisleirin tunneilla. Huomaathan, että Johannan ja Omarin opetuskieli on englanti.

Johanna Sallinen Omar Bakr Kizombatunti Valasrannan Tanssileiri 2017
Kizomba kiinnostaa! Kuva Johannan ja Omarin tunnilta Valasrannan Tanssileiriltä

JAA